Podałem te zdrowe kulki zamiast słodyczy. Goście byli zachwyceni i pytali o przepis
Domowe kulki mocy to zdrowy i smaczny zamiennik sklepowych słodyczy, po które staram się sięgać jak najrzadziej. Robię je jako deser lub przekąskę tylko z naturalnych składników. Są więc nie tylko apetyczne i smaczne, ale też stanowią źródło m.in. energii, błonnika oraz niezbędnych witamin i minerałów. Za każdym razem, gdy je podaję, goście pytają o przepis.
Dlaczego warto przygotować domowe kulki mocy?
W sklepach dostępne są różne przekąski, które jedynie z pozoru mają dobry skład. Wiele batonów energetycznych oraz innych słodyczy, które na pierwszy rzut oka wydają się pełne zdrowych składników, zawiera konserwanty, barwniki i różne substancje słodzące, które nie służą zdrowiu. Domowe kulki z orzechów i suszonych owoców zawierają jedynie naturalne cukry, są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, a także witaminy (np. witaminy z grupy B i witamina E), minerały (np. magnez, potas, selen) i naturalne antyoksydanty. Wypróbuj mój przepis.
Jak zrobić zdrową przekąskę do kawy z orzechów i suszonych owoców?
Żeby przygotować zdrową przekąskę do kawy, niezbędny jest mocny blender kielichowy lub ręczny. Do przygotowania słodkich kulek idealnie sprawdzą się różne orzechy i suszone owoce, dlatego proponuję zrobić przegląd kuchennych szafek i wykorzystać resztki różnych produktów. Smak zdrowej przekąski do kawy wzbogacam naturalnym kakao, gorzką czekoladą oraz różnymi posypkami, które stanowią nie tylko dekorację deseru, ale także mają wysokie wartości odżywcze.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby deser przyjemnie chrupał, to możesz wymieszać masę z pokruszonymi herbatnikami lub krakersami. Formowanie kulek ułatwia korzystanie z rękawiczek przystosowanych do kontaktu z żywnością oraz zwilżanie dłoni wodą.
Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając różne orzechy i suszone owoce. Pamiętaj jednak, że ważne jest zachowanie proporcji „suchych” i „mokrych” składników (1:1) – wówczas masa będzie miała odpowiednią konsystencję.
Przepis: Słodkie kulki z orzechami
Te kuszące wyglądem i smakiem przekąski świetnie smakują m.in. podane z kawą lub herbatą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 482 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki orzechów makadamia
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych moreli
Dodatkowo:
- 4 łyżki kakao
Do dekoracji:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOrzechy pokrój na mniejsze kawałki. Suszone owoce zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut do napęcznienia, odcedź na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miseczki. Wiórki kokosowe, sezam i nasiona lnu umieść w małych miseczkach.
- MiksowanieZmiksuj orzechy na pył. Dodaj suszone owoce i miksuj, aż powstanie gęsta, klejąca masa. Wyjmij połowę masy na kulki z pojemnika, a resztę krótko zmiksuj z kakao. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania kakao do masy i wykorzystać je do obtoczenia kulek.
- WykonanieZ powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w przygotowanych posypkach, a następnie odkładaj na wyłożoną papierem do pieczenia tackę.
- ChłodzenieWstaw gotowe kulki na 20 minut do lodówki.
Ten zdrowy deser podaję lekko schłodzony. Kulki mocy idealnie pasują nie tylko do kawy czy herbaty, ale także sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły oraz przegryzka po treningu.